5 тенденции в интериорния дизайн

  • Page image Slider
placeholder

Интериорният дизайн в днешно време се обединява около усещането за комфорт и благополучие, казват експертите в бранша.

Звучи като мъгляво новогодишно пожелание, но в интериорния дизайн махалото на тенденциите се премества много по-бавно, a сигналите за промяна се усещат отдалече. В този смисъл да търсим съвсем нови, изненадващи неща в шоурумите, мебелните изложения, списанията и особено в основния тренд-диктатор напоследък – Pinterest, би било пресилено и необосновано. В същото време няколко тенденции ясно отличават интериорния дизайн през 2019-та – и те далеч не се изразяват само от Living Coral, цветът на института Pantone за годината.

Голямата промяна

2018-та беше годината, в която видяхме в интериора много характерни неща – заместването на скандинавския стил с неговият „Soft Scandy“ вариант, крачка от пастелните цветове към по-наситени нюанси, мраморът беше навсякъде (имаме предвид и стените в дневната), месингът отстъпи пред rose gold, а източният тренд wabi-sabi, появил се като философия на “неперфектната, незавършената и нетрайната красота“ продължи с японското kintsugi – изкуството да се възстановяват счупени порцеланови съдове, залепвайки ги със специална техника.

Тенденцията да се обкръжаваме с приятни, създаващи сетивен комфорт повърхности и да се използват скромни, естествени материали, се оказва устойчива. Не е трудно да открием основанията за това – дизайнът не възниква във вакуум и това, което се случва в интериора, е отражение на контекста, в който живеем. Тъй като твърдо вярвам в силата на средата да влияе върху това, което наричаме най-общо well-being – благополучие (физическо и духовно усещане за добър живот), мястото на дома като център, в който се възстановяваме и се чувстваме пълноценни и щастливи, става все по-значимо. И ако допреди няколко години много хора превръщаха интериора си в място за показ, сега той е много повече лично пространство – за размисъл, за почивка, за изразяване на това, което наистина сме.

Инстинкт за декорация

Като реакция на наложените отвън мнения – от социалните мрежи, тeлевизионни дизайн шоута, списания - все повече се налага усещането за нарастваща увереност на хората, че могат да обзаведат и декорират интериора си сами. Повече индивидуалност, повече уют, повече персоналност – това ще виждаме през 2019-та в снимките, публикувани в Instagram и Pinterest. Няма съмнение, че тази тенденция е свързана именно с възможността да публикуваш в социалните мрежи декорацията на масата, етажерката, кухнята или която и да е част от дома си. Всеки е арт директор на собствената си медия и разполага с безброй инструменти да я представи – а оттам и себе си, по най-добрия начин. Добре ли е това? - Да, защото раздвижва територията, в която доскоро господари бяха единствено интериорните дизайнери и архитектите. А когато е наистина израз на добър вкус и личен стил, се превръща във вдъхновение. Интересен, забавен, ексцентричен. Логично следва от казаното по-горе – бихме казали, че щастието е вечен тренд. Забавните, ексцентрични интериори са израз на дълбоко личен стил и поглед към света. „Хората искат да са заобиколени от предмети, които ги карат да се усмихват“, казва Робин Блеър Дейвидсън. Тя е най-търсеният инстаграм артист за 2018-та – вижте нейните арт пана със сладкиши и бонбони в byrobynblair и ще разберете защо. Свежи ярки цветове, духовити надписи и усещане за безгрижие – кой не би искал това у дома си?

Стени – орнаменти

Може да ги наречем акценти, тесктурирани или цветни стени – дали са постигнати с тапети (които определено са тенденция в десетките си варианти дори за външни пространства) до бои, рисунки, артистични творби.

  • Page image Slider
placeholder

Земни цветове

Когато става въпрос за цвят и тенденции през 2019, повечето хора веднага свързват темата с цвета на годината, определен от Pantone – Living Coral. Живият корал всъщност е повече философия, отколкото конкретна покана да си купим мебели или килими в този цвят (и това, разбира се, но не само). Идеята на този избор е да се акцентира върху необходимостта от жизнеутвърждаващ, спокоен цвят, който изразява и всеобщата загриженост за околната среда и живота в океаните.
Що се отнася до интериора, определено земните, топли, естествени нюанси излизат на преден план. На мястото на сивото и монохромните бежови цветове от предишните години (дошло от култа към скандинавската елегантност) идват охра, горчица, теракота, старо злато. Цветове, които извикват различни чувства и емоции – и най-вече, носят усещане за енергия и оптимизъм.

Връщане към познатото

Какво друго е силното присъствие на материи като кадифето, материали като дървото, приборите и сервизите, сякаш излезли от бюфетите на миналото? Всичко това говори за връщане към познатото, към миналото, където ни посреща уют и непринуден комфорт.