Умни домове

  • Page image Slider
placeholder

Умният дом е този, който осигурява на собствениците на дома си комфорт, сигурност, енергийна ефективност (ниски експлоатационни разходи) и удобство по всяко време, независимо дали някой е вкъщи.

"Умният дом" е терминът, който обикновено се използва за определяне на жилище, което има уреди, осветление, отопление, климатизация, телевизори, компютри, аудио и видео системи за развлечение, системи за сигурност и камери, които могат да комуникират помежду си и могат да бъдат контролирано дистанционно по график, от всяка стая в дома, както и дистанционно от всяко място по света по телефона или по интернет.

Инсталирането на интелигентни продукти дава на дома и обитателите му различни ползи - същите ползи, които технологиите и персоналните компютри ни донесоха през последните 30 години - удобство и спестяване на време, пари и енергия.

Повечето домове нямат вградени такива уреди и системи, поради което най-често срещаният и достъпен подход е собственикът на жилището да преоборудва интелигентните продукти в собствения си завършен дом.

  • Page image Slider
placeholder

Повечето продукти са налични в един от четирите протокола (средство за комуникация помежду си) и всички те са съвместими с интернет, телефон и мобилни телефони. Това са имената за четирите: X10, Z-Wave, UPB и EnOcean. Продукти, които използват един и същ протокол, предлагат възможност за добавяне на продукти и хардуер в собствения си темп и бюджет. Системата може да расте, за да отговори на нуждите на едно променящо се семейство с течение на времето. Всички тези продукти могат да бъдат избрани от различни производители, предотвратявайки скъпото остаряване или неконкурентно ценообразуване.

Продуктите, които SmartHome предлага, са създадени с оглед на модернизацията (като инсталиране на интелигентни осветителни ключове, без да е необходимо да се пускат нови кабели). Софтуерните предложения са приятелски настроени към собствениците и могат да бъдат инсталирани на всички съществуващи компютри.

  • Page image Slider
placeholder

Една нововъзникваща важна характеристика на интелигентния дом е опазването на ограничените ресурси на Земята. Все повече хора осъзнават възможността да направят домовете си наистина интелигентни - и зелени - като използват домашните контролери, интегрирани с всички домашни подсистеми, за да увеличат спестяванията чрез контролиране на осветлението, покритията на прозорците, ОВК, напояването и мониторинга. Много домашни контролери имат вградени мониторингови системи, чрез които изчисляват и регистрират използването на всички свързани устройства, което дава на собственика на дома повишено съзнание и знание за извършване на промени, ако е необходимо. Тези системи дори могат да бъдат достъпни по интернет от всяка точка на света, така че собствениците могат да регулират консумацията по всяко време и навсякъде.

С инсталацията на Умен дом, често получавате и техническа поддръжка на телефон и електронна поща, което спомага за успехите в инсталациите. Когато някой реши да инсталира системите за умен дом, той обикновено получава информация и лични указания, което допринася за избиране на най-подходящите продукти, като се има предвид бюджета, нуждите и желаните крайни резултати.