Златни правила за осветлението в дома

  • Page image Slider
placeholder

Доброто осветление може да засили ефекта на мебелите или да провали замисъла на интериора. То влияе върху настроението и дори върху здравето. Различните видове осветителни тела създават различна атмосфера – релаксираща, работна, динамична. Осветлението трябва да бъде планирано в началния етап на ремонта, за да не се налага впоследствие прокарване на инсталации. 

Използвайте основно и локално осветление

Правило номер едно е да се използва два типа осветяване: основно, без фокус върху място или обект, и локално – за четене, за работа, за кухненския плот, за акцент, за разделяне или обединяване на зони.

Планирайте различни сцени на осветеност 

Това е особено важно за дневната, която е полифункционално място, затова тук е добре да се проектират няколко „сцени на осветеност“, с които се постига различно настроение. Локалното осветление намира място в къта за четене, над масата за хранене, над кухненските плотове.
Препоръчително е да се помисли и за меко, дифузно осветление, подходящо за релакс или домашно кино. Това може да е настолна лампа, но още по-актуални са лампите с високо рамо, които стъпват на пода. В трапезарията за общо осветление най-добър избор е пендел с променяща се височина, поставен централно над масата.

Използвайте отразената светлина

За общото осветление най-често се използва полилей в центъра на тавана, но това не е добро решение – насочената светлина създава сенки и придава студенина на интериора, а по-отдалечените места не са достатъчно осветени.

  • Page image Slider
placeholder

По-подходяща е отразената светлина, която може да се постигне с вградено осветление. По този начин, освен че се постига равномерно осветяване, се създава илюзия за повече височина. Общото осветление може да бъде решено с плафониера, със системи от тела със скрит източник, с лампи, насочени към тавана, или системи с подвижни прожекторчета.

Повече светлина за кухнята 

Когато приготвяме храна, се нуждаем от добре осветена работна площ. Фирмите, които проектират кухни, предлагат мебели с осветление обикновено под ръба на горния ред шкафове. Добре е да се изберат тела с топла светлина, която не променя цвета на храната. LED източниците, разположени на тънки лайстни, могат да се поставят под ръба на работния плот или под долния ръб на шкафовете преди цокъла. Много приятна е светлината от вградените лампички в горните шкафчета зад вратички с матово стъкло.

Работното място – задължително със собствено осветление

Независимо къде се намира – в отделно помещение или в дневната, бюрото трябва да има собствено осветление. При изпълнението на различните видове работа се изисква различно ниво на осветеност. Например, когато се работи с малки обекти, с текстове или с клавиатура, трябва да бъде поне 300-500 лукса. Най-добър вариант е около бюрото да има общо осветление, което да създава мека светлина без отблясъци, и локално предназначено само за работното място. Особено удобно е мобилното осветление, което променя своето местоположение според работата. Най-подходящи за случая са настолните лампи с подвижно рамо.

В спалнята – индиректно осветление 

Осветлението в спалнята не трябва да е силно и ярко, като най-добър вариант е да има няколко тела, разположени на различни места. И тук най-неподходящото решение е полилей в геометричния център на помещението, който ще направи стаята неуютна. Ако има централно осветление, то трябва да бъде плафониера с матово стъкло. Най-доброто общо осветление е индиректното – с аплици на стената; скрито в окачен таван или в шлицове по ръбовете на тавана. Разбира се, нощната лампа е задължителна. Някои модели спални се предлагат с вградени осветителни тела от двете страни на таблата или пък със светещи нощни шкафчета.

В банята само водоустойчиви тела

Осветлението в банята напусна традиционното си място над огледалото, но остана добре защитено от водата. Поради изискването продуктите за мокри помещения да бъдат влагоустойчиви, дълги години в дизайна на осветителни тела за банята имаше ограничения. На пазара обаче настъпиха осезаеми промени. Благодарение на технологиите вече има достатъчно интересни продукти, които играят ролята на акцент в банята. Степента на защита срещу влага се обозначава с маркировката IP и две числа. Първото показва степента на защита срещу проникване на частици или чужди тела, а второто се отнася до защитата срещу проникване на течности и точно тя е важна за банята.


  • Page image Slider
placeholder

Лампа в гардероба

Това е мястото, което обикновено пренебрегваме, когато става въпрос за осветление. А именно в тъмния гардероб имаме нужда от повече светлина. Това може да бъде например светеща луминесцентна тръба, която се активира при отваряне на вратата.

В антрето – вградени източници  

Обикновено антрето е дълго и тясно, така че висяща крушка от тавана го прави още по-неприветливо. И тук за общо осветление може да използваме вградени в окачен таван източници. Допълнително поставяме лампи около огледалото. Интересно решение е вграждането на дифузно осветление по периметъра на антрето – зад корнизи и матови стъкла на шкафове. Може да използваме и система осветителни тела, разположени върху шина. В новите проекти често присъства дежурно LED осветление, което маркира ходовата линия нощем.

Икономията – вече задължителна 

Осветлението е един от най-големите консуматори на електроенергия, затова на дневен ред идват енергоспестяващите крушки: халогенни, луминесцентни и светодиодни. Този тип светлоизточници консумират в пъти по-малко електричество от стандартните, освен това са по-трайни. Предлага се голям избор от форми, като светлинната гама варира от студена до топло бяла.